Δύο μέρες έμειναν για την έναρξη του Κόπα Αμέρικα και ήδη εδώ και 20 μέρες βρισκόμαστε στην ανάλυση στατιστικών, στο ψάξιμο των διαιτητών αλλά και των παικτών για να είμαστε οργανωμένοι στις επιλογές και τις προτάσεις μας.

Στην Βραζιλία θα στραφούν τα φώτα όλων των ποδοσφαιρόφιλων τις επόμενες μέρες που θα δούμε αυθεντικό λατινικό ταμπεραμέντο στο χορτάρι και περιμένουμε να δούμε ομορφιές σε πολλούς αγώνες αν και κάτι ομάδες τύπου Κατάρ και Ιαπωνίας δεν θεωρούμε ότι θα προσφέρουν αυτά που θα θέλουμε.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι είχαμε στο προηγούμενο Κόπα Αμέρικα και τι να περιμένουμε από το φετινό.

Το προηγούμενο Κόπα ήταν μια επετειακή διοργάνωση των 100 ετών του τουρνουά και έγινε στις ΗΠΑ το 2016. Το σήκωσε η Χιλή ενώ η Αργεντινή του Μέσσι βγήκε δεύτερη. Σε διαφορά με το φετινό Κόπα Αμέρικα το Κόπα του 2016 είχε 16 ομάδες ενώ το φετινό έχει μόνο 12 και οι δύο ομάδες είναι ουσιαστικά σαν φιλοξενούμενες του τουρνουά.

Τα στατιστικά λοιπόν του προηγούμενου τουρνουά δεν μπορούμε να τα πάρουμε ως αυθεντικούς αριθμούς δεδομένων για το φετινό αφού φέτος θα έχουμε λιγότερους αγώνες ΚΑΙ θα έχουμε λιγότερες ομάδες λατινικού χαρακτήρα. Με αυτό το σκεπτικό θα μπούμε στην φιλοσοφία να αναλύσουμε τους μέσους όρους στατιστικών και όχι την ποσοτική-αριθμητική πλευρά του Κόπα του 16.

Στο Κόπα του 2016 είχαμε

Συνολικά 150 κίτρινες κάρτες σε 32 αγώνες κάτι που μεταφράζεται σε 4,69 κίτρινες κάρτες ανά αγώνα.

Θεωρώ ότι αυτός ο αριθμός φέτος θα πέσει λόγω της παρουσίας της Ιαπωνίας και του Κατάρ.

Τις περισσότερες κίτρινες κάρτες του τουρνουά τις πήρε η Χιλή η οποία βέβαια έφτασε και μέχρι τον τελικό και έδωσε τα περισσότερα ματς.

Στις κόκκινες κάρτες που είναι κάτι που μας ενδιαφέρει μιας και μιλάμε για διοργάνωση που το αίμα βράζει αφού υπάρχει έντονη αντιπαλότητα μεταξύ πολλών κρατών στο Κόπα του 2016 είχαμε 15 κόκκινες κάρτες σε 32 αγώνες κάτι που μας δίνει σχεδόν ΜΙΣΗ κόκκινη κάρτα σε κάθε αγώνα.

Η πρωταθλήτρια ομάδα στις κόκκινες ήταν η ΗΠΑ με 3 κόκκινες,οι οποίες όμως φέτος λείπουν από το τουρνουά.

Στα 32 ματς που έγιναν είχαμε 4 αγώνες με 2 κόκκινες κάτι που μεταφράζεται σε ένα 13% των αγώνων.
Βέβαια στο τουρνουά αυτό δεν υπήρχε το VAR το οποίο τώρα θα είναι διαθέσιμο και θεωρώ ότι κάποιες κόκκινες θα είναι απευθείας εξαιτίας του. Το 2016 χωρίς VAR είχαμε 5 απευθείας αποβολές από τις 15 κόκκινες που δόθηκαν. Σκεφτείτε ότι αν η απόδοση της κόκκινης κάρτας σε έναν αγώνα είναι στο 3,70 η απευθείας κόκκινη συνήθως είναι στο 8+ .
Οι απευθείας κόκκινες κάρτες ήταν το 30% του συνόλου των κόκκινων καρτών που δόθηκαν και μάλιστα χωρίς VAR . Στην φετινή περίπτωση με το VAR θεωρώ ότι το ποσοστό θα ανέβει αισθητά και ίσως φτάσει και το 40-45%. Θα προτιμήσουμε την απευθείας κόκκινη σε σπάνιες περιπτώσεις και μόνο σε διαιτητές που συμβουλεύονται το VAR στην παραμικρή υποψία.
Έχουμε ήδη κάνει την έρευνα μας για τους διαιτητές,τους έχουμε φακελώσει έναν έναν και περιμένουμε να χτυπήσουμε τις κάρτες στα ματς που περιλαμβάνουν το τρίπτυχο, διαιτητής,απόδοση και αντιπαλότητα ομάδων.


Στην κατηγορία των πέναλτι το 2016 σε 32 αγώνες είχαμε ΜΟΝΟ 4 πέναλτι εκ των οποίων τα 3 ήταν επιτυχημένα. Βέβαια δεν υπήρχε το VAR τότε και όπως είδαμε και στο περσινό Μουντιάλ η μπάλα στη βούλα των 11 μέτρων ήταν αρκετά συχνή. Οι διαιτητές που θα σφυρίξουν φέτος είναι μεν έμπειροι με παρουσίες σε Μουντιάλ αλλά δεν θα διστάσουν να δώσουν πέναλτι αφού έχουν την καβάντζα του VAR και πιστεύω ότι θα έχουμε τεράστιο αριθμό πέναλτι που θα δοθεί και ήδη παρατηρώ ότι στα 3 πρώτα ματς υπάρχουν πολύ καλές αποδόσεις.


Προς το παρόν αυτά από μένα για το Κόπα Αμέρικα που πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλες επιτυχίες σαν στήλη αφού πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο τουρνουά. Αν υπήρχαν περισσότερες ομάδες από την Αμερική θα είχαμε περισσότερες επιλογές αλλά θα το παλέψουμε έστω και με αυτές.
Στις 21 Ιούνη ξεκινά το Αφρικανικό κύπελλο Εθνών που γίνεται στην Αίγυπτο. Εννοείται ότι ήδη δουλεύω και γι αυτό και θα έχετε πλήρη ενημέρωση και προτάσεις και από εκεί. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω αν βρούμε την ευκαιρία.